_DSC2815

Tehdas Teatteri

Tehdas Teatteri on vuonna 2000 perustettu taiteilijavetoinen vapaa ammattiteatteri. Teatterin ohjelmisto koostuu pääasiassa kantaesityksistä: nykyteatterista, uudesta nukketeatterista, tilalähtöisistä esityksistä ja taiteen rajapintoja tutkivista teoksista. Tehdas Teatteri toimii areenana ennakkoluulottomille taiteellisille avauksille ja toiminnan keskiössä on kunnianhimoisesti, tutkien ja kokeillen työhönsä suhtautuvien ammattitaiteilijoiden ja -ryhmien tukeminen. Tehdas Teatteri on ollut kiinteästi mukana ”turkulaisen nukketeatteri-ilmiön” syntymisessä ja on sitoutunut tukemaan nukketeatterin kehitystä taiteenlajina. Toiminnan ytimessä on vapaan kentän taiteilijoiden työllistäminen ja ammatillisen kasvu ja työskentelyedellytysten parantaminen.

Tehtaalla nähtävät työt kumpuavat aina taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien omista haluista; tarpeesta luoda ja jakaa juuri tämä esitys, juuri tällä hetkellä. Näiden taiteellisten märkien unien toteutumisessa on avainasemassa yleisö: ei ole teatteria ilman jakamista ja kohtaamista. Näille kohtaamisille Tehdas teatteri tarjoaa vaihtoehtoisen ja moni-ilmeisen tilan. 

Tehdas Teatteri tuottaa vuosittain 6–8 omaa esitystuotantoa, tarjoaa areenan useille vieraileville esityksille, toimii tuottajatahona monen eri festivaalin toteutuksessa sekä järjestää klubeja, keskusteluita ja avoimia illanviettoja yleisölle. Tehdas Teatterin ohjelmistoon kuuluvat myös kiertue-esitykset ja paikkasidonnaiset esitykset, sekä yhteistuotantoina muiden tahojen kanssa toteutettavat teokset. 

Tehdas Teatteri sijaitsee Turussa, Aurajoen rannalla, vanhaan teollisuuskiinteistöön kunnostetussa Manillan kulttuurikeskuksessa. Kiinteinä esitystiloina toimivat tällä hetkellä teatterin pääsali, Vinttinäyttämö ja Jokistudio. Jokistudio toimii uutena monitaiteisena toiminta-alustana, joka palvelee taiteen vapaata kenttää laajemmin. Teatterin aula toimii muuttuvana tilana klubeille, keskustelutilaisuuksille, elokuvanäytöksille ja pienimuotoisille esityksille.

TEHTAAN VÄKEÄ

Tehtaan väkeä on uusi taiteilijahaastatteluiden sarja, joka esittelee taiteilijoita TEHDAS Teatterin teosten takana. Jokaisen ensi-illan yhteydessä julkaistaan haastattelu yhdestä kyseisen esityksen taiteilijasta.

Haastattelut on tehnyt pitkän linjan tehdaslainen, teatteriohjaaja ja toimittaja Jukka Kittilä.

Niina Lindroos

”Vähänkö oli hieno hetki, kun rakkaasta teoksesta löytyi uutta” Tainaron-esityksen konseptin on luonut nukketeatteritaiteilija Niina Lindroos. Visuaalisen suunnittelun mahdollisti romaanin juhlapainokseen lisätty kirje. Aura of…

Ishmael Falke

”Toisin katsominen on selviytymiskeino, välttämättömyys” Käsikirjoittaja, ohjaaja ja esiintyjä. Ishmael Falke on kaikkia näitä Extra-neitsyt evankeliumissa, joka tarttuu seksilelut välineinään Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin. Poliittisessa…

Antti-Juhani Manninen

”Miksi keskittyä jo olemassa olevan laadukkaasti toteuttamiseen, kun voi keskittyä luomiseen?” Tehtaan Jokistudion esitystoiminnan avaa oman pikkiriikkisen paikkansa todellisuudesta raivaava Baby Judo. Esitystaiteilija Antti-Juhani Manninen…

Sirpa Järvenpää

”Herkkyydessä ja kauneudessa vilahtava räkä toimii tarttumapintana” Sirpa Järvenpää nähdään ja kuullaan Jeanne d’Arcina, pitämässä pahaa meteliä ja kurkottelemassa nostattavan kauneuden piiriin. Monista Tehtaan esityksistä…

Emma Castrén

”Inhimillinen käyttäytyminen ei-inhimillisessä ympäristössä on väistämättä huvittavaa” The Gynecologist vie miimiselle tutkimusmatkalle kehon sisäiseen maailmaan. Konseptin takana on näyttelijä ja teatteritaiteilija Emma Castrén. The Gynecologist operoi kahdessa…

Johanna Latvala

”Jokainen teos synnyttää oman, juuri sille tarkoituksenmukaisen taiteenlajin” Yksin ihminen -esityksen scifi-nukketeatterinäyttämön on lavastanut Johanna Latvala. TEHDAS Teatterissa Latvala on työskennellyt myös ohjaajana ja esiintyjänä.…

TEHDAS Teatteri vapaan taiteen puolesta

- liity kannatusjäseneksi!

TEHDAS Teatteri juhlii tänä vuonna 20-vuotista toimintaansa. TEHDAS on kasvanut perustajajäsentensä päättäväisyydestä ja rohkeasta aloitteesta alueen merkittävimmäksi vapaan kentän ammattiteatteriksi. Teatteri perustettiin vuonna 2000 osuvasti Manillan Viinatehtaan kuplintasammioon, jonne ensimmäinen teatterisali nousi. Vaikka teatteri on sittemmin noussut – myös kirjaimellisesti – noin 30 metriä ylämäkeen, kuplii sen henki edelleen! Luovat ideat ja unelmat ovat jatkuvassa käymistilassa.

TEHDAS Teatteri on vapaan taiteen tekijöiden ja vaihtuvien työryhmien kukoistava yhteisö, jossa käydään villiä ja visionääristä vuoropuhelua teatteritaiteesta ammattilaisten ja yleisön kesken. Ominaista TEHDAS Teatterille on eloisa vuorovaikutus eri taiteenlajien ja muiden taidetoimijoiden kanssa. Teatterin tunnelmallinen lämpiö tarjoaa vaihtoehtoisen tilan yleisön ja taiteilijoiden kohdata.

Taiteilijoiden työn tukena

TEHDAS Teatteri on työpaikka vuosittain noin 70 taiteilijalle ja luovan työn tekijälle. Se tarjoaa tilat, tekniikan ja taloudellista tukea vapaille taiteilijoille sekä toimii näyttämönä lukuisille vierailuesityksille ja tapahtumille.

Teatterin keskeisenä arvona ja tavoitteena on vapaan kentän taiteilijoiden ammatillinen kehitys ja työllistyminen. Työryhmille myönnettävien tuotanto- ja työskentelytukien lisäksi 85 prosenttia* jokaisen ostetun lipun hinnasta menee suoraan taiteellisille työryhmille. Vapaan kentän taiteilijoiden työstään saama korvaus on nousseesta julkisesta rahoituksesta huolimatta valovuosien päässä esimerkiksi säännöllisen valtion avun piirissä olevien VOS-teattereiden taiteellisen henkilöstön palkoista. TEHDAS Teatteri kutsuukin nyt kannatusjäseniä mukaan tukemaan vapaata taidetta.

Kannatusjäsenenä tuet vapaata taidetta ja saat:

 • sinulle osoitetun kiitoskirjeen
 • kannatusjäsenkortin vuodeksi (korttia esittämällä ilmainen kahvi tai tee)
 • vapaalipun valitsemaasi TEHDAS Teatterin esitykseen (omat tuotannot)
 • Tuen vapaata taidetta! -rintamerkin
 • kutsun TEHDAS Teatterin kannatusjäseniltaan
 • halutessasi teatterin uutiskirjeen sähköpostiisi

Kannatusjäsenillä on erityinen paikka yhteisössämme ja tukesi on meille merkityksellistä.

Miten toimin?

 • Maksa jäsenmaksu lipunmyyntitiskille tai täytä allaoleva hakemus.
 • Vuoden kannatusjäsenyyden hinta on 50 euroa tai tätä suurempi valitsemasi summa.

Tervetuloa yhteisöömme kannatusjäsen!

*15 prosenttia lipputuloista kattaa esitysten lämpiö- ja lipunmyyntikustannukset.

TEHDAS Teatteri hakee vuoden 2023 (-2024) ohjelmistoonsa uusia tuotantoja ja vierailuesityksiä.

Hakuaika 10.1.-20.2.-2022

TEHDAS Teatteri on vuonna 2000 perustettu Turkulainen vapaan kentän ammattiteatteri ja suomalaisen nykynukketeatterin päänäyttämö. TEHDAS toimii areenana ennakkoluulottomille näyttämötaiteellisille avauksille ja tukee kunnianhimoisesti, tutkien ja kokeillen työhönsä suhtautuvia ammattitaiteilijoita ja -ryhmiä. 

TEHDAS Teatteri on kiinnostunut tukemaan erityisesti tuotantoja, jotka haastavat totuttuja tekemisen tapoja ja muotoja sekä yhdistävät estottomasti eri taiteenlajeja ja elementtejä. Vuodessa pyritään toteuttamaan ainakin yksi lapsille tai nuorille suunnattu teos ja ohjelmistoon ollaan kiinnostuneita ottamaan myös ei-teatteritiloissa tapahtuvia esityskokonaisuuksia sekä yhteistuotantoja. 

TEHDAS Teatterin tuotannoille tarjotaan:

 • Harjoitus- ja esitystila (esitysten määrä ja harjoitusten kesto tilassa sovitaan esityskohtaisesti) 

 • Tekniikka ja tekninen tuki 

 • Markkinointia ja viestintää (TEHDAS Teatterin omien kanavien kautta mm.osana virallista kausiohjelmaa.) 

 • Lipunmyyntipalvelu 

 • Lämpiöpalvelut esityksiin (lipunmyyjä/baarityöntekijä). 

 • TEHDAS Teatterin henkilökunnan tuki tuotannon taiteellisessa ja käytännön toteuttamisessa. 

 • 85% osuus lipputuloista

TEHDAS Teatterin omille tai yhteistuotannoille tarjotaan lisäksi rahallinen työskentelytuki ja tuotantotuki.

Teatterilla on neljä erilaista, omaa esitystilaa (esiintymistilojen koot: Sali n. 9m x 5m Vinttinäyttämö 6m x 4m / Jokistudion blackbox-whitebox: n 6m x 6m / Lämpiön kahvio-baari, ei lavaa, tila muunneltavissa) 

Ohjelmistovalinnoista vastaa teatterinjohtaja Venla Luoma ja taiteellinen toimikunta: Antti-Juhani Manninen, Alma Rajala, Seidi Haarla ja Ishmael Falke. 

 

Kauden teemaa ei määritetä etukäteen, vaan se syntyy dialogissa taiteilijoiden tarjoamien ehdotusten kanssa. 

Tilaa hakemuspohja ja tarkemmat tuotantokäytännöt ottamalla yhteys TEHDAS Teatteriin: teoshaku@tehdasteatteri.fi
Hakemusmateriaaleja tilatessasi ilmoita oletko tarjoamassa ohjelmistoon esitystä omaksi tai yhteistuotannoksi vai vierailuesitykseksi.

Teoshaku on avoinna ammattitaiteilijoille. Valmiit hakemukset tulee toimittaa osoitteeseen teoshaku@tehdasteatteri. 20.2.22 mennessä.

Päätökset ilmoitetaan hakijoille maaliskuun 2022 puoleenväliin mennessä. lisätiedot ja kyselyt sähköisesti: teoshaku@tehdasteatteri.fi / www.tehdasteatteri.fi

Tilaa hakemustiedote ja lomakkeet sähköpostiisi. Kerrothan viestikentässä haetko oma-/yhteistuotannon vai vierailuesityksen paikkaa.

TILAVUOKRAUS

Kysy lisää TEHDAS Teatterin tilavuokrauksesta puhelimitse: 050 4413136 tai sähköpostilla: siina.siltanen@tehdasteatteri.fi, jarkko.forsman@tehdasteatteri.fi

Media

Tehdas Teatterin pressikuvat ja logot löydät flickr -tililtämme. Muistathan mainita esityksen nimen, sekä kuvaajan nimen aina kuvan käytön yhteydessä :

Close Menu