Kuva: Jussi Virkkumaa
Kuva: Jussi Virkkumaa

3.2.-3.3.2022
YKSIN IHMINEN
– Scifi-nukketeatteria aikuisille tulevaisuuden Turusta

Yksi mahdollinen Berliini vuonna 1989. Erään maailmanajan lopun aatto. Futuristista nukkeanimaatiota työstävä suomalais-saksalainen animaattoriryhmittymä Der Puppenspiegel hylätyssä tehdashallissa. Kielimuurin läpi kilvoittelevat visiot, ristiriitaiset haaveet, pakofantasiat. Unelma paremmasta maailmasta. 

Yksi mahdollinen Turku vuonna 2189. Eräs kuviteltu maailmanaika. Sumu. Tumman veden ympäröimät, kaupungin korkeimmista kohdista muodostuneet saaret ja niillä eristyksissä asuvat, vanhaa suomalaista kulttuuria varjelevat ihmiset. Veneillään juomavettä kuljettavat rujot vesilähettidroidit, hoitamaan suunnitellut ideologiset maskotit ja vallankumoukselliset guerillaseireenit. Keuhkohoitoloiden kimaltavat tietoiskut jättiscreeneillä. Kansalaisistaan täydellisesti huolehtiva Lintukoto.

Mitä tapahtuu kun raja ylitetään? Mitä tapahtuu kun yhdessä rakennettu pitää purkaa?

Yksin ihminen on itsenäinen kommentaariteos, joka ammentaa kahden aitoa inhimillisyyttä jäljittävän klassikkojärkäleen, Bertolt Brechtin näytelmän ‘Setsuanin hyvä ihminen’ ja Ridley Scottin elokuvan ‘Blade Runner’ törmäyspisteistä. Tämän hetken kehittyneimpänä pidetyn GPT3-kielitekoälyn kanssa dialogissa syntynyt Yksin ihminen räjäyttää järkäleet rakkaudella kappaleiksi. Savun keskeltä nousee upottava, realismista irronnut ja erittäin nukketeatterillinen pienoismaailma luojineen. Millainen peili on kone, jonka olemme rakentaneet halujemme, tarpeidemme ja pelkojemme kuvaksi?

Huom. Esityksessä käytetään teatterisavua sekä hetkittäin kirkasta strobovalo

Keskustelutilaisuus su 13.2. klo 17

Sunnuntain 13.2. esityksen jälkeen pidetään yleisölle avoin keskustelutilaisuus otsikolla Unique vai artificial? Ihmisen ja koneen monimutkainen suhde fiktiossa.

Keskustelemassa nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja Maiju Tainion kanssa ovat kulttuurintutkija Aino-Kaisa Koistinen, politiikantutkija Teemu Rantanen, Yksin ihmisen äänisuunnittelija ja äänitaiteilija Hannu Seppälä sekä Jarkko Forsman, valosuunnittelija ja scifi-entusiasti.

Keskustelua voi tulla maksutta seuraamaan paikan päälle ja se myös striimataan Tehdas teatterin nettisivuille.

 Teemu Rantanen on politiikantutkija, joka valmistelee väitöskirjaansa Euroopan Unionin yhteistä ulkopolitiikkaa ohjaavista uskomusjärjestelmistä Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa valtio-opin oppiaineessa. Euroopan unionin ja kansainvälisen politiikan lisäksi hän tutkii myös poliittisten teemojen käsittelyä kyberpunk-dystopioihin sijoittuvissa roolipeleissä.

Aino-Kaisa Koistinen on Jyväskylän yliopistossa työskentelevä nykykulttuurin tutkimuksen tohtori sekä Turun yliopiston mediakulttuurin dosentti. Väitöskirjassaan (2015) hän tarkasteli, miten ihmisyyttä rakennetaan scifi-televisiosarjoissa ihmisen kaltaisten koneiden ja avaruusolentojen esitysten kautta. Hän on toiminut Fafnir – Nordic Journal of Science Fiction and Fantasy Research -lehden päätoimittajana ja Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seuran (FINFAR) puheenjohtajana. Koistiselta on myös julkaistu scifi-novelleja sekä -runoutta.

Yksin ihminen – Käsiohjelma

Vieraskynä:
Robotti moraalisen toiminnan kohteena

Vieraskynä:
Keinotekoinen ihminen teknologisen sivilisaation kertomuksissa

Vieraskynä:
Openai API – GPT-3-kielitekoälyn ja esityksen käsikirjoittaja-ohjaajan käymä kaksiosainen keskustelu kesäkuussa 2021.

Esitykset:

to 3.2. klo 19
la 5.2. klo 19
su 6.2. klo 15
pe 11.2. klo 19
la 12.2. klo 19
su 13.2. klo 15 + Keskustelutilaisuus
ke 23.2. klo 19
to 24.2. klo 19
pe 25.2. klo 19
la 26.2 klo 19
su 27.2. klo 15
ke 2.3. klo 19
to 3.3. klo 19

TYÖRYHMÄ:

käsikirjoitus ja ohjaus:
Maiju Tainio

dramaturgi:
Pia Kalenius

esiintyjät:
Alma Rajala
Tella Vahala
Timo Väntsi

lavastus:
Johanna Latvala

valosuunnittelu ja käsikirjoituksen dialogisti:
Jarkko Forsman

äänisuunnittelu:
Hannu Seppälä

nuket:
Jenni Rutanen

pukusuunnittelu ja nukenrakennuksen assistentti:
Lotta Virtanen

graafinen suunnittelu ja valokuvat:
Jussi Virkkumaa

tuottaja:
Taru Tuomisto

9.9.-25.9.
Baby Judo

Baby Judo on kehollisesta ja liikkeellisestä ilmaisusta ammentava nykyteatteriesitys esitystaiteen, tanssin, nukketeatterin ja materiaaliteatterin ristivedossa.…

vierailu
19.8.-21.8.
Metsän pelko

”Suomen kansa on aina vihannut metsiään ja haaskannut niitä suruttomasti.” (kansanrunouden tutkimuksen professori Jouko Hautala) …

klubit
3.12.
ääniä tehtaalta

Ääniä Tehtaalta -konsertissa juhlitaan teatterimusiikkia: säveltäjiä, äänisuunnittelijoita ja -taiteilijoita. Ääni on elimellinen osa teatteria, mutta…
Close Menu