The Unmentionable | yleisökeskustelu su 18.4. klo 16.30

Nukketeatterintekijät Niina Lindroos ja Elina Sarno sekä taidehistorian tutkija Roni Grén.

Sunnuntaina The Unmentionablen tekijät ja surrealismin asiantuntija, taidehistorian tutkija Roni Grén sanoittavat sanoinkuvaamatonta uuden vuosituhannen nykynukketeatteria. Luvassa keskustelua sanoinkuvaamattomuudesta esityksessä, esityksen lähtökohdista ja surrealismista taiteessa. Millaiseen surrealistiseen maisemaan livestriimissä sukelletaan?

Yleisö voi osallistua keskusteluun jo etukäteen esittämällä kysymyksiä Tehtaan Messengeriin tai kommenttina tähän postaukseen. Kommentteja ja kysymyksiä voi esittää myös livestriimin chatissa! Keskustelijat vastaavat yleisön esittämiin kysymyksiin tilaisuuden aikana.

Keskustelu on katsottavissa täällä livenä ja myöhemmin taltiointina: https://www.tehdasteatteri.fi/video/Tervetuloa mukaan! Maksuton.

This Post Has 2 Comments

  1. Tehdas Teatteri

    Keskustelun inspiroimana lähteitä kaikille surrealismista kiinnostuneille:

    Suomeksi on julkaistu mainio yleistajuinen esitys surrealismista: Timo Kaitaro, Runous, raivo, rakkaus: johdatus surrealismiin. Gaudeamus 2001.

    Surrealismin manifesti on myös suomennettu: André Breton, Surrealismin manifesti, suom. Väinö Kirstinä. 1. painos, Karisto 1970, 2. painos Taide 1996. Löytyy netistä englanniksi tuolta: https://tcf.ua.edu/Classes/Jbutler/T340/SurManifesto/ManifestoOfSurrealism.htm

  2. Tehdas Teatteri

    Louise Baring, Dora Maar: Paris in the Time of Man Ray, Jean Cocteau, and Picasso. Rizzoli 2017. https://www.rizzoliusa.com/book/9780847858538/

    Näyttelyluettelo, jota on käytetty viimeisimmällä maailmankierroksellaan: Damarice Amao, Amanda Maddox & Karolina Ziebinska-Lewandowska, Dora Maar. Getty Publications 2019. https://shop.getty.edu/products/dora-maar-978-1606066294

    Kammottavana: kokoelmasta Sigmund Freud, Murhe ja melankolia sekä muita kirjoituksia, suom. Markus Lång. Vastapaino 2005.
    Uncannyna: https://uncanny.la.utexas.edu/wp-content/uploads/2016/04/freud-uncanny_001.pdf

    Bretonin teksteistä puhuttiin jonkin verran illan aikana. Suomeksi Manifestin lisäksi:
    André Breton, Hullu rakkaus, suom. Janne Salo. Sammakko 2010.
    André Breton & Philippe Soupault, Magneettikentät, suom. Timo Kaitaro ja Janne Salo. Savukeidas 2013.
    André Breton, Nadja, suom. Janne Salo. Sammakko 2007.
    André Breton, Unen hiekkarannoilla – Dans les sables du rêve: valitut runot, suom. Janne Salo. Sammakko 2020.

    Kiitos vierailusta ja lähteistä Roni Grén!

Leave a Reply