Kuva: Jussi Virkkumaa

vierailu
19.8.-21.8.
Metsän pelko

”Suomen kansa on aina vihannut metsiään ja haaskannut niitä suruttomasti.” (kansanrunouden tutkimuksen professori Jouko Hautala) 

Metsän pelko nostaa keskiöön suomalaisen “metsäkansan” ikiaikaisen taistelun metsää vastaan, sekä metsän armottoman vastauksen tähän huutoon. Luvassa on absurdi ja kauhea luontoretki, jossa henget ulvovat ja sahat tanssivat. Esitys luo näyttämölle visuaalis-maagisen kehän, joka yhdistää äänitaidetta, nukketeatteria sekä kauhua omintakeisiksi rituaaleiksi. Se on ikiaikaisesti äänekäs ja haiseva esitys metsän kätkemistä rajoista, yhteensolmituista näreistä, selittämättömistä hengistä, seuraajasta pimeydessä, teltassa vapisemisesta…

Hyvä emäntä, metsän emäntä, metsän taitava tapio. käske sorkikas kotihin! Jos et anna minun ommoin, niin en anna sinun ommois, vaan jos annat minun ommain niin mä annan sinun ommais. 

Jouhikkokeijukaisena tunnettu äänimaagikko Pekko Käppi, visionäärinen valon ja pimeyden säätäjä Nadja Räikkä sekä palkittu nukketeatterihämmentäjä Alma Rajala loivat uuden kauhuesityksen Teatteri Telakan indie-tuotantona keväällä 2022. Mukana on myös nukenrakentajana alansa aatelinen Heini Maaranen.

Kauhunukkemystikaali on Käppi – Rajala – Räikän luoma, outoja näyttämö- ja kuulokuvia, kauhua, nukkeja ja magiaa yhdistelevälle tyylilajille. Metsän pelko on ryhmän toinen teos. Vuonna 2016 sai ensi-iltansa kauhunukkemystikaali Räähkän luku, joka nähtiin myös Tehdas Teatterissa.  

“Metsän pelko kuuluu niihin teatterielämyksiin, jotka pysyvät todennäköisesti pitkään mielessä. Kun sanoja ja niiden kautta välittyviä merkityksiä ei ole, tilaa jää esityksen, tai pitäisikö tässä tapauksessa puhua taideteoksen synnyttämille assosiaatioille katsojan mielessä lisää tilaa. Esitys vei minun ajatukseni kuvataidetta ja esittävää taidetta yhdistelevään performanssiin.” Kielipuolen päiväkirja, 27.4.2022

“Muusikko Pekko Käppi soittaa maagista tarinaa kasaan jouhikollaan, laulaen ja improvisoiden. Taustalla soi myös läpisävelletty äänimaisema, sisäisten monologien toisteinen epäsynkroninen prässi, megaluokan korvamato.” Anne Välinoro, Kulttuuritoimitus, 28.4.2022

Käppi – Rajala – Räikkä:
Fear of the Forest – Horrorpuppetmystical

A mystical puppetry horror tale about Finns and their relationship to the forest.

Fear of the forest combines sound art and puppetry with horror and creates a visual-magical sphere of curious rituals on stage.

It is an ever-noisy and ever-smelly performance of sacred trees, blurred boundaries of the forest, beard moss, black birds, coal-stained marks on trunks, lurkers in the dark as well as shivering in a tent.

Dramaturgy, visuality and on stage:  Käppi – Rajala – Räikkä, a trio that have previously created a horror puppetry tale: Räähkän luku (2016). A folk musician, also known as the bowed lyre fairy, Pekko Käppi, Nadja Räikkä,  a visionary light designer and a renowned  puppeteer and visual theatre maker Alma Rajala have come together to create a new mystical and peculiar performance.

Esitykset:

TYÖRYHMÄ:

Dramaturgia, visuaalisuus, esiintyjät / Dramaturgy, visuality and on stage:
Pekko Käppi
Alma Rajala
Nadja Räikkä


Ohjaus / Director:
Alma Rajala

Valosuunnittelu / Light design:
Nadja Räikkä

Musiikki ja äänisuunnittelu / Composer, sound design:
Pekko Käppi

Nuken suunnittelu ja toteutus, tarpeisto / Puppets:
Heini Maaranen

Graafinen suunnittelu, esityskuvat, videot / Graphic design and photography:
Jussi Virkkumaa

Esitysteknikko:
Jarkko Forsman

Keskusteluissa mukana folkloristi ja kirjailija
Liisa Kaski
Close Menu