jeanne de clisson

4.12.-18.12.2021
JEANNE DE CLISSON
– Meriverellinen kostokuvaelma

Jeanne de Clisson on tositapahtumia ja kuvitelmia toisiinsa sekoittava absurdi ja anakronistinen paperiteatteriesitys, joka pudottaa päitä, mutta nostaa ne uudestaan paikoilleen, vähän eri kulmaan. Tarina alkaa Jeanne de Clissonista, 1300-luvulla eläneestä merirosvosta. Miehensä epäoikeudenmukaisen teloituksen jälkeen vie Jeanne lapsensa katsomaan miehensä, lapsiensa isän, irtileikattua päätä, myy omaisuutensa, ostaa Ranskan veriviholliselta Englannilta kolme laivaa, kerää miehistön ja lähtee 13 vuotta kestävälle kostoretkelle Ranskan kuningasta vastaan. Hän teloittaa omakätisesti kirveellä jokaisen tielleen seilanneen ranskalaisen aatelismiehen ja väkivallan pyörteissä todellisuus repeää. 
Esitys rikkoo myyttiä, että naiseuteen ei kuulu väkivalta. Lasikaton rikkomisesta syntyy sirpaleita, mutta paljonko verta on vuodatettava?  Perinteisen paperiteatterin, nykynukketeatterin ja automatan* keinoin toteutettava esitys kysyy: kuinka pitkälle ihminen kykenee oikeuttamaan käyttämänsä väkivallan ja milloin hän on auttamatta oman kostonhimonsa uhri? 
Jeannen de Clissonin laiva rantautuu TEHDAS teatteriin ja levittäytyy aulan tunnelmalliseen miljööseen livemusiikin säestämänä, rohkeana ja rosoisena. Kostokuvaelma on parhaillaan nautittuna rommin tai punaviinin kera ja joulukuista iltaa voi jäädä myös viettämään esityksen jälkeen teatterin aulabaarin lämpöön.
*Sana Automata tulee Kreikan sanasta αὐτόματα, joka tarkoittaa “itse tekevää”. Automata on abstrakti laite, jonka mekanismi suorittaa ennalta määrättyä toimintaketjua. 

______________________________________________________________

YELISÖTAPAHTUMAT ESITYSTEN JÄLKEEN

PE 10.12. Drink’n’Draw -ilta

Drink’n’Draw -piirustusiltamassa kaikki saavat piirtää livesäestyksen siivittämänä! Kuvataiteilija Jarkko Rantanen opastaa croquis-piirustuksen saloihin TEHDAS Teatterin lämpiöbaarissa. Elävänä mallina Jeanne de Clisson -esityksen rommintuoksuiset esiintyjät ja paperiteatterikoneet! Leikkimielisen työskentelyn päätteeksi teokset ripustetaan loppuillaksi punaiselle seinälle. Iltamaan voit osallistua, vaikka et olisi nähnyt esitystä juuri kyseisenä iltana. Jarr!! – Tervetuloa mukaan sekä ne, jotka ei erota liitua hiilestä että oman elämän da Vincit! Tapahtuma on maksuton ja tarjoamme piirustusvälineet.

K-18

KE 15.12. Kostokirjeitä -sanataideklubi

Esityksen jälkeen livesäestetty Kostokirjeitä- sanataideklubi.

Drink n’ Draw ja Kostokirjeitä – tapahtumiin voi osallistua, vaikka ei olisi katsonut esitystä samana iltana. Ilmoittautumiset liput@tehdasteatteri.fi.

Esitykset:

la 4.12. klo 19 ENSI-ILTA
su 5.12. klo 15 ja klo 19
ke 8.12. klo 19
pe 10.12. klo 19 + Yleisötapahtuma
la 11.12. klo 19
ke 15.12. klo 19 + Yleisötapahtuma
to 16.12. klo 19
pe 17.12 klo 21:00 Myöhäisillan näytös
la 18.12 klo 19

TYÖRYHMÄ:

Ohjaus:
Lee Lahikainen

Käsikirjoitus ja musiikki:
Reetta Moilanen

Lavalla:
Helena Markku
Reetta Moilanen

Puvustus:
Sirpa Järvenpää

Valaistus:
Irene Lehtonen

9.9.-25.9.
Baby Judo

Baby Judo on kehollisesta ja liikkeellisestä ilmaisusta ammentava nykyteatteriesitys esitystaiteen, tanssin, nukketeatterin ja materiaaliteatterin ristivedossa.…

vierailu
19.8.-21.8.
Metsän pelko

”Suomen kansa on aina vihannut metsiään ja haaskannut niitä suruttomasti.” (kansanrunouden tutkimuksen professori Jouko Hautala) …

klubit
3.12.
ääniä tehtaalta

Ääniä Tehtaalta -konsertissa juhlitaan teatterimusiikkia: säveltäjiä, äänisuunnittelijoita ja -taiteilijoita. Ääni on elimellinen osa teatteria, mutta…
Close Menu