KORHOSEN MUOTOKUVA - PYSTYKUVA (1)

vierailu
18.11.-20.11.
KORHOSEN MUOTOKUVA

– GROTESKI TUHOKUVAELMA JA HIRMU HIENO RAKKAUSTARINA

Uutta suomalaista nykynukketeatteria aikuisille! David Bowieta etäisesti muistuttava nuori ja lupaava kuvataiteilija X makaa kerrostalokämpässään roskalavalta dyykatulla patjalla ja huutaa tyynyyn. Hänellä on valtavat paineet. Edellinen näyttely, universumin pahuuteen pureutuva 666, on ollut kansainvälinen läpimurto, ja nyt galleristi Gisella ja kuvataidekenttä odottavat jotain vastaavaa. X:ää jäytävä tyhjyyden tunne on hänen uuden näyttelynsä NothingNothingNothing:in aihe ja kirous: uusia töitä ei synny. Taidemaailma on marraskuisen synkkä ja häikäilemätön ja X:n kumppanin, Alepan kassalla työskentelevän Muusankin inspiroiva aura on haalistunut. Sitten Korhonen, X:n karjalainen isoisoäiti, saapuu rajan takaa kaupunkiin pelastamaan sukunsa nuorimmaisen eheyttävällä yhteistyöllä: on aika maalata muotokuva! Kuvan hahmottuessa, piirtyvät esiin myös Korhosen menneisyys, kulttuurinen rikkaus ja jälkipolville periytyneet traumat kaikessa kirjavuudessaan. 

Tapahtumapaikkoina toimivat muun muassa Alepa, Galleria Zoo, Taiteilija-ateljee, pilvenpiirtäjän kattohuoneisto, Laatokan Karjalan metsät ja Mariaanien hauta. Näyttämöllä nähdään musikaalista nykynukketeatteria ihmisen pahimmista peloista ja suurimmista unelmista.

Esitys on tragikomedia, tai komitragedia. Tragedia ainakin, sillä kaikki tuhoutuu. Ennen kaikkea esitys näyttelijän ja nukkejen symbioosi, rajatila ja leikin ylistys.
Korhosen muotokuva on Vaurioteatterin tuotanto, joka kantaesitettiin Kansallisteatterissa lokakuussa 2022. Vaurioteatteri on Jonnakaisa Riston (TeM) ja Henna Sormusen (TeM) vuonna 2018 perustama vapaa ammattiteatteriryhmä, jonka ensemblen omaesteettinen todellisuus syntyy vauriosta; tosissaan, härskisti ja eri taidemuotoja yhdistämällä. Kantaesityksiä leimaavat monipuolinen näyttelijäntyön estetiikka, uudet tekstit, sekä groteski, häpeilemättömän tarkka satiirisuus. Aikuisille suunnattua nukketeatteria hyödyntävä Vaurioteatteri ampuu sisältö edellä monitaiteelliseen ilmaisuun!

Huom. Esityksessä käytetään tehosteita: voimakkaita valoja ja teatterisavua.

Esitystä ovat tukeneet: Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Samuel Huberin, Taidesäätiö, Vivicas Vänner, Taiteen edistämiskeskus, Unima Finland

Esitykset:

TYÖRYHMÄ:

Näyttelijä, käsikirjoitus, nukenrakennus:
Jonnakaisa Risto

Ohjaus, sävellys, sanoitus, nuketus:
Miko Kivinen

Dramaturgia:
Ella Kähärä

Nuketuskoreografi:
Neville Tranter

Valo-, video- ja tilasuunnitelu, lavastus:
Titus Torniainen

Äänisuunnittelu:
Eero Nieminen

Pukusuunnittelu:
Mirkka Nyrhinen

Lavasterakennus, somevideot, valokuvat:
Juuso Timonen

Tuottajat:
Elina Kukkonen
Wilhelmina Sederholm
Close Menu