H.C.-3

31.1. – 14.3.
H.C. – poeettinen kohtaaminen Englannissa

”Rakas Hans Andersen! Toivon, että vastaukseni saa teidät heti tekemään päätöksen kesän vierailustanne tänne.”

Kesä 1857. Kaksi maailmakuulua kirjailijaa kohtaavat, kun brittiläinen Charles Dickens kutsuu kauan odotetun vieraan, tanskalaisen runoilija H.C. Andersenin luokseen kesäasunnolleen. Kumpikin herroista elää tuotteliasta aikaa julkisuuden valokeilassa iloisesti paistatellen. Andersen on juuri julkaissut teoksensa ”Att vare eller ikke vare” ja odottaa siitä ilmestyviä arvosteluja, Dickens viimeistelee teostaan ”Pikku Dorrit”.

Kuuluisat kirjailijat ihailevat suuresti toistensa tuotantoa. Vaikka kumpikin heistä on kasvanut samantapaisissa köyhissä oloissa, ystävyys osoittautuu hyvin haastavaksi. Andersen leiriytyy meluisan mielikuvitusmaailmansa sekä luomiensa hahmojen kanssa taloon. Hän ripustautuu Dickensin perheeseen, joka natisee uhkaavasti liitoksissaan. Kummankin taiteilijan monimutkaiset persoonat ja sekavat elämäntilanteet vyyhtiytyvät piinallisen pitkäksi venyvän vierailun aikana.

Romantikko, elämysaddikti, esteetikko ja haihattelija Andersen liittyi mielellään kuuluisuuksien seuraan siinä toivossa, että saisi osan heidän loistostaan. Hän oli sosiaalisesti kömpelö ja hyväksynnän kaipuussaan ahne. Tämän vastapainona hän kirjoitti koskettavia satuja omasta syrjään jääneestä, väärin ymmärretystä itsestään. Epäsuhta todellisuuden ja haaveiden välillä sai hänet pettymään kerta toisensa jälkeen.

Nukketeatterillinen näytelmä pohjautuu Andersenin ja Dickensin väliseen kirjeenvaihtoon ja aikalaiskuvauksiin.

Livemusiikki, nuket ja Andersenille tunnusomaiset paperileikkaustyöt vievät katsojan matkalle kahden kirjailijaneron mielenmaisemiin. Lavalla nähdään nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi sekä näyttelijä Raimo Karppinen. Muusikkona esityksissä on säveltäjä Kari Mäkiranta.

Lisätiedot: 13.2. keskustelutilaisuus esityksen jälkeen

Esitykset:

31.1. klo 19
2.2. klo 15
7.2. klo 19
8.2. klo 19
9.2. klo 15
13.2. klo 19
14.2. klo 19
15.2. klo 19
16.2. klo 15
6.3. klo 19
7.3. klo 19
8.3. klo 15
12.3. klo 19
13.3. klo 19
14.3. klo 19

TYÖRYHMÄ:

Ohjaus ja käsikirjoitus:
Marja Susi

Taiteellinen konsepti:
työryhmä

Näyttämöllä:
Timo Väntsi ja Raimo Karppinen

Musiikki:
Kari Mäkiranta

Nuket:
Timo Väntsi

Puvustus ja tarpeisto:
Mervi Kuittinen

Valosuunnittelu:
Jarkko Forsman

Tanskan kielen konsultaatio:
Adam Borch

Englannin kielen käännösapu:
Ismo Rauvola

Grafiikka:
Wille Heino

Valokuvat ja traileri:
Jussi Virkkumaa

Elokuussa 2020
Huoneiden kirja

Elokuussa 2020 satapäinen taiteilijajoukko muuttaa Huoneiden kirja -suurteoksellaan labyrinttimaisen autiotalon ennenkokemattomaksi elämykseksi. Immersiiviseen eli upottavaan,…
Close Menu