H.C.-3

31.1.-15.3.2020
H.C. – poeettinen kohtaaminen Englannissa

Suuren kysynnän vuoksi järjestämme lisäesityksen sunnuntaina 15.3.2020 klo 15!

”Rakas Hans Andersen! Toivon, että vastaukseni saa teidät heti tekemään päätöksen kesän vierailustanne tänne.”

Kesä 1857. Kaksi maailmakuulua kirjailijaa kohtaavat, kun brittiläinen Charles Dickens kutsuu kauan odotetun vieraan, tanskalaisen runoilija H.C. Andersenin luokseen kesäasunnolleen. Kumpikin herroista elää tuotteliasta aikaa julkisuuden valokeilassa iloisesti paistatellen. Andersen on juuri julkaissut teoksensa ”Att vare eller ikke vare” ja odottaa siitä ilmestyviä arvosteluja, Dickens viimeistelee teostaan ”Pikku Dorrit”.

Kuuluisat kirjailijat ihailevat suuresti toistensa tuotantoa. Vaikka kumpikin heistä on kasvanut samantapaisissa köyhissä oloissa, ystävyys osoittautuu hyvin haastavaksi. Andersen leiriytyy meluisan mielikuvitusmaailmansa sekä luomiensa hahmojen kanssa taloon. Hän ripustautuu Dickensin perheeseen, joka natisee uhkaavasti liitoksissaan. Kummankin taiteilijan monimutkaiset persoonat ja sekavat elämäntilanteet vyyhtiytyvät piinallisen pitkäksi venyvän vierailun aikana.

Romantikko, elämysaddikti, esteetikko ja haihattelija Andersen liittyi mielellään kuuluisuuksien seuraan siinä toivossa, että saisi osan heidän loistostaan. Hän oli sosiaalisesti kömpelö ja hyväksynnän kaipuussaan ahne. Tämän vastapainona hän kirjoitti koskettavia satuja omasta syrjään jääneestä, väärin ymmärretystä itsestään. Epäsuhta todellisuuden ja haaveiden välillä sai hänet pettymään kerta toisensa jälkeen.

Nukketeatterillinen näytelmä pohjautuu Andersenin ja Dickensin väliseen kirjeenvaihtoon ja aikalaiskuvauksiin.

Livemusiikki, nuket ja Andersenille tunnusomaiset paperileikkaustyöt vievät katsojan matkalle kahden kirjailijaneron mielenmaisemiin. Lavalla nähdään nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi sekä näyttelijä Raimo Karppinen. Muusikkona esityksissä on säveltäjä Kari Mäkiranta.

Marja Susi työryhmineen on loihtinut viehkon esityksen, josta ei puutu koomisia käänteitä mutta joka puhuttelee myös syvemmin. – – Tehdas Teatterissa nähdään ilmaisultaan monipuolista teatteria. Kari Mäkirannan musiikki läpäisee koko teoksen, luo tunnelmaa, taustoittaa ja kommentoi. – – Raimo Karppinen ja Timo Väntsi ovat näyttelijätyypiltään erilaisia ja siksi passeli ja värikäs kaksikko esittämään Dickensiä ja Andersenia.

Irmeli Haapanen, Turun Sanomat 2.2.2020

Tunti kymmenen minuuttia menee nopeasti, mutta samalla tuntuu kyllä siltä kuin aika hieman pysähtyisi ja olisimme jääneet vuoteen 1857. “Kaikki on hyvää ja kaunista Englannissa” toteaa Andersen, ja yhdyn tähän mielipiteeseen. Tämä esitys on paitsi kiinnostava historiallinen anekdootti niin myös ihana rauhallinen keidas kaiken nopeatempoisen ja pintaliitävän nykyteatterin keskellä.

Paljon Melua Teatterista -blogi 2.2.2020

Leppeä, runollinen, kaunis. Rentouttava, hykerryttävä, syliinsä sulkeva. – – Esityksen jälkeen minusta tuntuu kuin joku olisi kietonut pehmeään, kirjalliseen neuleeseen. ”Jeg elsker litteratur” sanoo esityksessä H.C. Andersenin hahmo. Niin minäkin, ja myös tätä suloisen hersyvää, runollista esitystä!

Arjen pilkahduksia -blogi 12.2.2020

Käsikirjoituksessa ja toteutuksessa onkin jotain kovin miellyttävää. Se naurattaa, muttei tee naurunalaiseksi, siinä on lämpöä, muttei sentimentaalisuutta, ei taivastelua eikä kaunistelua.

Yökukkujan sekalaiset -blogi 23.2.2020

Esitykset:

TYÖRYHMÄ:

Ohjaus ja käsikirjoitus:
Marja Susi

Taiteellinen konsepti:
työryhmä

Näyttämöllä:
Timo Väntsi ja Raimo Karppinen

Musiikki:
Kari Mäkiranta

Nuket:
Timo Väntsi

Puvustus ja tarpeisto:
Mervi Kuittinen

Valosuunnittelu:
Jarkko Forsman

Tekninen assistentti:
Antton Kainulainen

Tanskan kielen konsultaatio:
Adam Borch

Englannin kielen käännösapu:
Ismo Rauvola

Grafiikka:
Wille Heino

Valokuvat ja traileri:
Jussi Virkkumaa
Close Menu