Tehdas Teatterin Jokistudiossa järjestetään keväällä 2023 esittävän taiteen iltamia teemalla “Testing, testing”. Kolmansissa iltamissa perjantaina 26.5. nähdään Alma Rajalan, Anna Olkinuoran sekä Roosa Hannikaisen ja Helena Lemisen teoskokeilut. Tämän iltaman kokeiluja yhdistää materiaalisuus, esineet ja niihin liittyvät muistot ja mahdollisuudet.
Jokistudion iltamissa yleisö pääsee kohtaamaan teoksia, jotka ovat tavalla tai toisella vaiheessa. Iltamat ovat kokoelma demoja, hahmotelmia, esitysten ensiaskelia ja performansseja, jotka vielä etsivät kokoaan, hakevat muotoaan tai kaipaavat muutoin kohtaamista yleisön kanssa. Klubilla niin teokset kuin yleisö saavat olla vaiheessa ja kesken, kuitenkin auki vuorovaikutukselle.

Alma Rajala: Pandora – Opening
Alma Rajala on omaleimainen, monialainen ja alati uutta etsivä nukketeatteriohjaaja ja -esiintyjä, joka yhdistää nukketeatteria eri taiteenlajeihin. Pandora – Opening on hänen tuleva sooloesityksensä, joka saa innoituksensa esineistä, Pandora-myytin omituisuudesta ja immersiivisen esityksen muodon tutkimisesta. Teos esitetään pienelle yleisömäärälle kerrallaan, ja sen keskiössä ovat erilaiset avaamiset eli esineistä nousevat, yllättäviin suuntiin vievät pienoisesitykset.
Testing, testing -iltamissa Pandora – Openingista saadaan kokea pieni demo, ja sen lisäksi Alma avaa työnsä tämän hetken vaihetta, vielä ratkaisemattomia kysymyksiä ja lopulliseen teokseen liittyviä haaveita. Teos on alkusuunnitteluvaiheessa ja sen ensi-ilta on syksyllä 2024. Mukaan tulee liittymään kiinnostava työryhmä, josta kerrotaan testauksen ohessa myös lisää.

Anna Olkinuora: Unohdetut – Oodi materian värinälle
Unohdetut on pohdintoja kehon ja löydettyjen, käytöstä poistettujen, esineiden omaelämänkerrallisuudesta. Olkinuora on kiinnostunut siitä, miten inhimillinen ja ei-inhimillinen materiaali kietoutuvat yhteen, miten kaikki materiaali on toisensa jatkumoa. Olkinuora antaa tilaa ajatukselle, että olemassaolo on arvokasta itseisarvona.
“Kiinnostuin aiheesta kesällä 2022 luettuani puolalaisen taiteilijan ja teatteriohjaajan Tadeusz Kantorin ajatuksia köyhästä esineestä. Köyhä esine on arkitehtävästään ja käyttöarvostaan riisuttu ja heitetty menemään, mutta välinearvon kahleista vapautuneena esine paljastaa itsestään jotain haavoittuvaa ja ennen näkemätöntä, joka mahdollistaa esineen ajattomuuden ja itsenäisyyden. Esine siirtyy taiteen maailmaan. Lukemani resonoi minussa useita päiviä. Jäin pohtimaan omaa suhdettani minua ympäröivään, elottomana pidettyyn, materiaan, ja aloin kerätä rikkinäisiä ja hylättyjä esineitä.
Työskentelyni on ollut hidasta. Olen rauhoittunut kuuntelemaan, ihmettelemään, etsimään vastausten sijaan kysymyksiä. Olen etsinyt tapoja, miten voin aina uudelleen yllättyä jo näkemästäni.”
Testing testing-iltamissa Anna Olkinuoran esityskokeilu koostuu työskentelynsä aikana ottamasta kuvamateriaalista, sekä pienestä, hitaasta, ja pohdiskelevasta liikkeestä. Esitys on varovaisia pohdiskeluja, ajatuksen siemeniä, pitkäaikaisen taiteellisen tutkimuksen ensiaskel.
Anna Olkinuora on esitystaiteilija, jota kiinnostaa kaikenlainen rikkinäisyys, keskeneräisyys ja hauraus. Anna haaveilee pehmeistä arvoista, lempeistä tiloista ja etsii erilaisia keinoja tuoda itsensä ja ajatuksensa näkyväksi.

Roosa Hannikainen ja Helena Leminen: The Mess
The Mess (työnimi) on Roosa Hannikaisen ja Helena Lemisen työstövaiheessa oleva bouffon-esitys. Bouffon on klovnerian alalaji, jossa groteskit hahmot parodioivat käsiteltävää, usein yhteiskunnallista aihetta kaikista kuviteltavissa olevista näkökulmista käsin. Yleisösuhde on bouffonissa yhtä välitön ja suora kuin punanenäklovneriassa, mutta naiivista punanenäklovnista poiketen bouffon-hahmot ovat kaiken nähneitä yhteiskunnan hylkiöitä, joista on viattomuus kaukana. Kauheudesta ja groteskiudesta huolimatta bouffon perustuu huumoriin, yleensä suoralla ja roisilla tavalla.
The Mess –esitysprosessi on lähtenyt liikkeelle pohdinnoista maapallon, elinympäristömme, kotimme, ihmissuhteidemme ja mielemme saastuttamiseen liittyen. Miksi sotkeminen on niin vaivatonta, mutta jälkiemme siivoaminen ja harmonian ylläpitäminen niin pirun vaikeaa? Kaaoksen tematiikan lisäksi harjoituksiin on hiipinyt myös teemoja naisena elämiseen liittyen. Erityisesti naisen kehoon kohdistuvat odotukset ja ristiriidat ovat nousseet esiin. Kenties esityksessämme onkin kyse kahden naisen räjähdyksestä ja sen aiheuttamasta kaaoksesta?
Toukokuussa 2023 Roosa Hannikainen ja Helena Leminen testaavattestaavat iltamissa lyhyen pätkän harjoituksissa syntynyttä materiaaliaan.
Roosa Hannikainen ja Helena Leminen ovat pitkän linjan klovneja ja teatterintekijöitä. Roosa on työskennellyt mm. Klovnit ilman rajoja -järjestössä, Teatteri Metamorfoosissa sekä Pikku Kakkosestakin tutun klovni Lilli Piin nahoissa. Helenan on voinut viime vuosina nähdä mm. Kansallisteatterin kiertuenäyttämön ohjelmistossa, Sairaalaklovnina sekä Teatteri Metamorfoosissa niin esiintyjänä kuin klovnerian opettajanakin. Helena ja Roosa ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2014 lähtien.