Omakuva_web

15.10.–21.11.2021
OMAKUVA
– Unia Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta

”Painaudun sydämeni syvyyttä myöten hiekkaan kuullakseni maapallon sydämen lyönnit” (E. Thesleff sisarelleen kesällä 1909)

Omakuva on elävä taideteos, missä kaksi näyttelijää, muusikko, taidehistorioitsija, skenografi ja valosuunnittelija maalaavat näyttämölle impressionistisen ja unenomaisen maailman – omakuvien sarjan. Teoksen lähtökohta on kuvataiteilija Ellen Thesleffin elämä ja taide. Esityksen puhuttu teksti ammentaa Thesleffin käymästä kirjeenvaihdosta tuoden taiteilijan henkilökohtaisen äänen kuuluville. 

Thesleffin yksi tunnetuimmista teoksista Omakuva vuodelta 1895 valmistui hitaasti ja empien. Yhteensä siihen kului aikaa vuosi. Myös näyttämöteos on valmistunut hitaasti, osin myös Thesleffin oman elämän muuttuneissa maisemissa Kuopiossa ja Ruoveden Muroleen kosken kuohuissa – ja kaikilla hänen kielillään. 

Omakuva tutkii, kuinka historia ei ole vain takanamme vaan elää meissä. Se pohtii tapojamme muistaa ja tulkita mennyttä. 

Omakuva on fyysistä teatteria. Siinä menneen ja nykyajan välinen dialogi tulee näkyväksi esittävän taiteen, historian tutkimuksen, skenografian, musiikin ja valojen välisessä vuoropuhelussa. Lavalla ovat läsnä saksofonisti ja säveltäjä Pauli Lyytinen, näyttelijät Anu Almagro ja Johanna Jauhiainen sekä taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck. Esityksessä Lyytinen luo elektro-akustisesti musiikillisia maailmoja, joihin Almagro ja Jauhiainen rakentavat mosaiikkimaisen omakuvien sarjan. Schreck osallistuu näyttämön tapahtumiin tarkkailevan tutkijan roolissa. 

Schreckin kirjoittama Thesleffin elämänkerta Minä maalaan kuin jumala sekä hänen väitöskirjansa Elämäntanssi – Ellen Thesleffin eletty ruumis toimivat lähteenä ja innoittajana tälle taiteellis-tieteelliselle tutkimukselle. Muusikko Pauli Lyytinen työstää rinnakkain Omakuva-teoksen kanssa omaa musiikkia ja valokuvaa yhdistävää Self-Portrait albumia. 

“Ja ihmeellisintä kaikesta on, että minä työskentelen kuin jumala – jätän kangas kankaan jälkeen samalla innolla kuin ne aloittaessani.” (E.Thesleff sisarelleen kesällä 1912)

___________________________________________________________________________

KAIKILLE AVOIMET TAPAHTUMAT ESITYSTEN JÄLKEEN

PE 22.10. Ellen Thesleffin maalarin ruumis – kuinka tavoitella taiteilijan elämää

Kuka oli Ellen Thesleff? Minkälaista elämää hän eli? Miten hänen elämänsä muistetaan ja miten työnsä elää edelleen ja vaikuttaa meihin? Tutkija ja Omakuva-työryhmän jäsen Hanna-Reetta Schreck pohtii, minkälaista on tulkita menneen ajan ihmisen elämää tieteen ja taiteen avulla.

Keskustelu striimataan! Keskustelu katsottavissa livenä ja myöhemmin taltiointina: https://www.tehdasteatteri.fi/video/

PE 12.11. Kirjoitettu ja kerrottu omakuva – tutkija päiväkirja-aineiston äärellä tieteen ja taiteen keinoin

Millainen kuva itsestä ja elämästä piirtyy esiin sata vuotta sitten kirjoitetuista päiväkirjoista? Karoliina Sjö kertoo päiväkirjojen parissa tekemästään tutkimuksesta ja esittää päiväkirjojen pohjalta tekemiään runoja.

Karoliina Sjö on kulttuurihistorian väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Tutkimuksessa Sjö on kiinnostunut erityisesti päiväkirjojen ja muiden omaelämäkerrallisten aineistojen kulttuurihistoriasta, elämäkertatutkimuksesta sekä elämän ja kertomisen välisistä yhteyksistä. Lisäksi Sjö on kiinnostunut tieteen ja taiteen välisistä suhteista ja mahdollisuuksista sekä uudenlaisista tavoista tuottaa tietoa.

Esityksen jälkeen keskustellaan yhdessä iltateen ääressä.

PE 19.11. OMAKUVA-KLUBI: Lava auki päiväkirjoille ja kirjeille!

Tervetuloa esityksen jälkeen Omakuva-klubille. Mikki on auki kaikille, jotka halajavat lukea otteita omista päiväkirjoistaan tai kirjeistään. Iltaa emännöivät Karoliina Sjö ja Hanna-Reetta Schreck yhdessä Omakuva-työryhmän kanssa. Luvassa yhdessäoloa, kuuntelua ja keskustelua. Illan lopuksi Omakuva-disko. 

LA 20.11. Jaettuja rytmejä – keskustelua Omakuva-esityksestä

Tervetuloa esityksen jälkeen osallistumaan keskusteluun Omakuva-työryhmän kanssa. Keskustelun vetää Maarit Leskelä-Kärki
(yliopistonlehtori, Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaine).

Esityksen jälkeen teatterin lämpiössä on tavattavissa näyttelijät Anu Almagro ja Johanna Jauhiainen, muusikko Pauli Lyytinen, taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck sekä skenografi Jaana Kurttila.

Omakuva-työryhmä avaa vapaamuotoisessa keskustelussa teoksen prosessia ja historiaa. He kertovat, että esitys on valmistunut hitaasti ja osin Thesleffin oman elämän maisemissa Kuopiossa ja Ruoveden Muroleen kosken kuohuissa. Mitä merkityksiä näiden paikkojen äärellä oleminen on tuonut näyttämöteokseen ja työryhmälle? Millaista on musiikin liike ja millaisia säveliä ja kuvia liike muodostaa?

Luvassa vapaasti virtaavaa keskustelua esityksestä, sen lähtökohdista ja taiteenlajien dialogista. Iltaan on varattu aikaa yleisön kysymyksille ja havainnoille, joten lämpimästi tervetuloa keskustelemaan työryhmän kanssa ja nauttimaan iltateetä teatterin lämpiössä.

Työryhmä

LAVALLA:
Näyttelijät
Anu Almagro
Johanna Jauhiainen

Muusikko
Pauli Lyytinen

Taidehistorioitsija
Hanna-Reetta Schreck

LISÄKSI:
Valosuunnittelija
Janne Teivainen

Skenografi
Jaana Kurttila
Valokuva
Ulla-Mari Lindström

Työryhmä on saanut tukea seuraavilta tahoilta:
Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Alfred Kordelinin säätiö
Taiteen edistämiskeskus
Suomen Kulttuurirahasto, Pohjois-Savo
Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Savo