Omakuva_web

15.10.–21.11.
OMAKUVA
– Unia Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta

”Painaudun sydämeni syvyyttä myöten hiekkaan kuullakseni maapallon sydämen lyönnit” (E. Thesleff sisarelleen kesällä 1909)

Omakuva on retrospektiivinen näyttämöteos, jossa sukelletaan Ellen Thesleffin sielunmaisemaan hänen teostensa, kirjeidensä ja elämäntarinansa kautta.

Kuvataiteilija Thesleff, joka eläessään oli kotonaan niin Muroleen metsissä kuin Firenzen kaduillakin, on töillään koskettanut yleisöä jo yli vuosisadan ajan. Nimen näyttämöteokselle antaa Thesleffin vuonna 1895 valmistunut Omakuva, jossa taiteilijan kasvot nousevat kankaalta unenomaisina ja kohtaavat katsojansa kaihtamatta katsomalla suoraan kohti, puhkaisten roolin passiivisesta objektista. 

“Thesleffin Omakuva valmistui hitaasti ja empien: yhteensä siihen kului aikaa melkein vuosi, tai näin ainakin on oletettu.” Näyttämöteoksen valmistamisessa on paitsi  mukailtu Ellenin rytmiä  hitaasti ja empien, sitä on myös työstetty hänen elämänsä maisemissa – lapsuuden Kuopiossa ja Muroleen kosken kuohuissa – ja kaikilla hänen kielillään. 

Hanna-Reetta Schreckin kirjoittama Thesleffin elämänkerta Minä maalaan kuin jumala sekä hänen väitöskirjansa Elämäntanssi – Ellen Thesleffin eletty ruumis toimivat  lähteenä ja innoittajana tälle taiteellis-tieteelliselle tutkimukselle. 

“Ja ihmeellisintä kaikesta on, että minä työskentelen kuin jumala – jätän kangas kankaan jälkeen samalla innolla kuin ne aloittaessani.” (E.Thesleff sisarelleen kesällä 1912)

___________________________________________________________________________

KAIKILLE AVOIMET TAPAHTUMAT ESITYSTEN JÄLKEEN

PE 22.10. Ellen Thesleffin maalarin ruumis – kuinka tavoitella taiteilijan elämää

Kuka oli Ellen Thesleff? Minkälaista elämää hän eli? Miten hänen elämänsä muistetaan ja miten työnsä elää edelleen ja vaikuttaa meihin? Tutkija ja Omakuva-työryhmän jäsen Hanna-Reetta Schreck pohtii, minkälaista on tulkita menneen ajan ihmisen elämää tieteen ja taiteen avulla.

PE 12.11. Kirjoitettu ja kerrottu omakuva – tutkija päiväkirja-aineiston äärellä tieteen ja taiteen keinoin

Millainen kuva itsestä ja elämästä piirtyy esiin sata vuotta sitten kirjoitetuista päiväkirjoista? Karoliina Sjö kertoo päiväkirjojen parissa tekemästään tutkimuksesta ja esittää päiväkirjojen pohjalta tekemiään runoja.

Karoliina Sjö on kulttuurihistorian väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Tutkimuksessa Sjö on kiinnostunut erityisesti päiväkirjojen ja muiden omaelämäkerrallisten aineistojen kulttuurihistoriasta, elämäkertatutkimuksesta sekä elämän ja kertomisen välisistä yhteyksistä. Lisäksi Sjö on kiinnostunut tieteen ja taiteen välisistä suhteista ja mahdollisuuksista sekä uudenlaisista tavoista tuottaa tietoa.

Esityksen jälkeen keskustellaan yhdessä iltateen ääressä.

PE 19.11. OMAKUVA-KLUBI: Lava auki päiväkirjoille ja kirjeille!

Tervetuloa esityksen jälkeen Omakuva-klubille. Mikki on auki kaikille, jotka halajavat lukea otteita omista päiväkirjoistaan tai kirjeistään. Iltaa emännöivät Karoliina Sjö ja Hanna-Reetta Schreck yhdessä Omakuva-työryhmän kanssa. Luvassa yhdessäoloa, kuuntelua ja keskustelua. Illan lopuksi Omakuva-disko. 

LA 20.11. Jaettuja rytmejä – keskustelua tieteiden- ja taiteidenvälisyydestä 

Tervetuloa esityksen jälkeen osallistumaan keskusteluun kulttuurihistorioitsija Pälvi Rantalan johdolla. Nautitaan kiinnostavista keskusteluista yhdessä iltateen ääressä.

Esitykset:

Ensi-ilta pe 15.10 klo 19
la 16.10. klo 19
17.10. klo 15
to 21.10. klo 19
pe 22.10. klo 19 + Avoin yleisötapahtuma
la 23.10. klo 19
su 24.10. klo 15
pe 12.11. klo 19 + Avoin yleisötapahtuma
la 13.11 klo 19
su 14.11. klo 15
pe 19.11 klo 19 + Avoin yleisötapahtuma
la 20.11. klo 19 + Avoin yleisötapahtuma
su 21.11 klo 15

TYÖRYHMÄ:

Näyttelijät:
Anu Almagro
Johanna Jauhiainen

Muusikko:
Pauli Lyytinen

Taidehistorijoitsija:
Hanna-Reetta Schreck

Valosuunnittelija:
Janne Teivainen

Skenografi:
Jaana Kurttila
Valokuva:
Mari Lindström

Työryhmä on saanut tukea seuraavilta tahoilta:
Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Alfred Kordelinin säätiö
Taiteen edistämiskeskus
Suomen Kulttuurirahasto, Pohjois-Savo
Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Savo

8.-19.9
TEHDASFESTIVAALI MANIFESTI

Tehdasfestivaali Manifesti on vuodesta 1994 lähtien Manillassa järjestetty monitaidetapahtuma, jonka monipuolinen ohjelmisto ilmentää Manillan poikkitaiteellista…

13.–29.8.2021
Huoneiden kirja

Satapäinen taiteilijajoukko muuttaa Huoneiden kirja -suurteoksellaan koko tyhjillään olevan rakennuksen pihapiireineen monitaiteiseksi ja -aistiseksi elämykseksi.…
Close Menu