Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tulevaa

21
tammi
Päivä: 21.01.2018, 13:00

21
tammi
Päivä: 21.01.2018, 19:00

27
tammi
Päivä: 27.01.2018, 19:00

02
maalis
Päivä: 02.03.2018, 19:00

23
maalis
Päivä: 23.03.2018, 19:00

Kalenteri

Tammikuu 2018
ma ti ke to pe la su
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
15
16
17
19
20
22
23
24
25
26
29
30

Facebook


TEHDAS Teatterin kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta on vielä tuloillaan. Franz Kafkan romaaniin Linna pohjautuva nykyteatteriesitys Linnanjuhlat saa ensi-iltansa perjantaina 4.3.

Tammi- ja helmikuu ovat menneet pienten lasten vierailuilla ja vanhan esityksen lisäesityksillä. Olen iloinen, että myös pienimmät turkulaiset vanhempineen ja isovanhempineen ovat löytäneet teatterimme. Sekä Kulta noutavainen (tammikuun vierailu) että Pieni talvi ja väripuu (helmikuun omat esitykset) olivat miltei loppuunmyytyjä. Se kertoo siitä, että ihan pienimmille lapsille tarjottuja esityksiä tarvitaan, ja niiden tarjontaa ei ole liikaa. Toisaalta se kertoo sitä, että TEHDAS Teatteri on saanut jalansijaa lastenesitysten sarjassa. Se ei välttämättä ole ollut ihan keskeisintä teatterimme "imagossa" aiemmin. Pyrimme tuottamaan jatkossakin vähintään yhden pienten lasten esityksen vuodessa; se on tärkeä tehtävä. Uutta teatterisukupoleva pitää kasvattaa, jos haluamme, että katsomoissa jatkossakin istuu eri-ikäisiä ihmisiä. Sitäpaitsi lastenesitysten toteuttaminen on tosi hauskaa, ja kentällä löytyy taiteilijoita, joille esiintyminen nimeomaan pienimmille on sydämenasia.

Viime syksyn nukketeatterispektaakkeli Romeo&Julia lähtee kiertueelle. Kyse on ehkä kaikkien aikojen isoimmasta nukketeatterikiertueesta ainakin esiintyjien, nukkejen ja lavasteiden suhteen. Esitys menee Oulun kaupunginteatteriin ja Nukketeatteri Sampoon Helsinkiin. Iso askel turkulaiselle nukketeatterille, että saamme esityksen muualle Suomeen näin isolla volyymillä. Matkaan lähtee parinkymmenen henkilön työryhmä, ja onneksi olemme saaneet extratukea kiertueeseen. Nyt siis kannattaa varata liput jompaankumpaan kaupunkiin, sillä esitys todennäköisesti poistuu esitysten taivaaseen kiertueen jälkeen.

***

Kuka muistaa, kun kesällä 1985 Vanhan Suurtorin pihalla nähtiin Jokiteatterin esitys Linna Jussi Helmisen ohjaamana? Itselleni tuo esitys on jäänyt lähtemättömästi mieleen poikkeuksellisena esityksenä, jossa luotiin jotain uutta turkulaiseen (kesä)teatteriskeneen. Luulen, että aika monelle muullekin tuo Jokiteatterin Linna on tärkeä teatterimuisto. Johtuuko sitten menestyksekkään esityksen jälkikunnioituksesta vai mistä, mutta Linnaa ei ole kauheasti tehty näyttämölle ainakaan Turussa.

No mutta nytpä tehdään.

Tamperelainen teatteriohjaaja Tommi Silvennoinen soitti keväällä 2014, ja ehdotti, että TEHDAS tarttuisi Kafkan Linnaan uudella otteella. Esitys nakutettiin ohjelmistosuunnitelmissa keväälle 2016, ja pian olemme siinä tilanteessa, että esitys näkee ensi-iltans nimellä Linnanjuhlat. Luvassa on taatusti erilainen versio kuin 80-luvulla kokemamme. Odotan mielenkiinnolla. Sen verran mielenkiintoista menoa harjoituksissa on ollut.

Ja taatusti erilainen kuin kesällä nähtävä Linnan juhlat. Kävi hupaisa yhteensattuma, että Turun Kaupunginteatteri esittää kesällä 2016 Teatteri Emmassa Naantalissa miltei samannimistä esitystä kuin me. Asia tuli ilmi jo viime syksynä, mutta totesimme Kaupunginteatterin kanssa, että eivätköhän ne mahdu samaan maakuntaan molemmat juhlat. Ja onhan nimien kirjoitustavassa pieni ero: sananväli. Ja aihe on kummallakin hyvin omansa: Linnanjuhlat pohjautuu Kafkaan, Emman Linnan juhlat... no linnan juhliin.

Ei muuta kuin juhlimaan.

15.2.2016

Timo Väntsi

teatterinjohtaja

 

 

Jälleen on yksi esityskausi päättynyt TEHDAS Teatterissa. Vuoden viimeiset aplodit kaikuivat viime lauantaina Amatsonialle. Toimistolla vietetään vielä viimeisiä työtunteja ja hoidetaan asioita kuntoon ensi kautta varten.

Tässä vaiheessa iso kiitos kaikille vuoden aikana nähdyille tuotannoille. Uudet ensi-illat Keltainen seinäpaperi (tammikuu), Einsteinin unet (helmikuu), Sata ja yksi yksisarvista (maaliskuu), Vaihdokas (huhtikuu), Heideken (syyskuu), Q.2 (lokakuu), Rakkaudella Agatha (lokakuu) ja Amatsonia! (joulukuu). Kiitos vanhoille esityksille, jotka ovat jatkaneet esityksiään teatterilla tai kiertueella: Herra Pampun himot, Hiiriä ja ihmisiä, MÜNÄ, John-Eleanor, Pirkko the Finnish Masochist, Alastalon salissa ja Vanhan vuoden viimeinen päivä. Kiitos vierailuesityksillemme: Täynnä elämää (Circus Maximus), Helene (Teatteri Aurore B) ja Juuso Kekkonen monologeillaan. Kiitos myös erikoistapahtumia järjestäneille tahoille: Deep Dream Dive ja taiteiden yön Pimeyden sydän -kokonaisuudelle. Ja tietysti festivaaliyhteistyökumppaneillemme eli TIP-Fest ja New Performance Turku.

Ja iso kiitos meidän katsojillemme. Teitä kertyi vuoden aikana noin 8000 (tarkka luku saadaan piakkoin selville). Tuntuu hienolta, että pieni teatterimme kiinnostaa yhä isompaa ja laajenevaa joukkoa teatterin ystäviä. Tulkaa jatkossakin ja antakaa palautetta, nykikää hihasta ja viihtykää seurassamme edelleen.

Ilahduttavaa vuodessa 2014 oli, että täyttöasteemme oli hyvin korkea. Katsomot täyttyivät keskimäärin yli 90-prosenttisesti. Heidekenin ja Rakkaudella Agathan tapauksessa lukema oli jopa liki 100 prosenttia. Teatterissakävijät ovat selkeästi ottaneet meidät yhdeksi vakituiseksi pistäytymispaikaksi, ja siitä olemme iloisia.

Näitä kaikkia hienoja teoksia ajattelen kiitollisuudella ja lämmöllä. Silti aion hetkeksi ihan tarkoituksella katkaista henkilökohtaisen tehdasteatterisulakkeeni, mutta vain siksi aikaa, että mieli ehtii huilahtaa ja levätä. Kun vuodenvaihteesta selvitään, on aika suunnata katse kohti seuraavaa vuotta.

Kevät 2015 tarjoaa hyvin mielenkiintoisia tapauksia. Vuoden ensimmäinen ensi-ilta Sarah Kanen viimeiseksi jäänyt näytelmäteksti 4.48 Psykoosi. Siihen ovat tarttuneet Johanna Latvala, Outi Sippola ja Maiju Tainio, ja teos saa nyt nukketeatterillisen näkökulman, ja uutena suomennoksena vielä.

Ja muuta: Teatteri Femman kanssa toteutetaan yhteistyössä Harmaa kruununi-kokonaisuus, johon kuuluu 4 erilaista ikäihmisille suunnattua kiertue-esitystä. Paleleva elefantti on keskiaikaan sijottuva nukketeatteriseikkailu, joka saa ensi-iltansa huhtikuussa. Livsmedel-ryhmä vierailee tilassa uudella teoksellaan Näkymättömät maat, ja huhtikuussa nähdään Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettava Rohto. Lisäksi Antti-Juhani Manninen tuo Breathing-konseptinsa TEHDAS Teatteriin kolmeen otteeseen. Konsepti tarjoaa hyvin monenlaisia kohtaamisia. Mielenkiintoinen vierailu nähdään helmikuussa, kun Otava Ensemble tuo muusikkonakin tunnetun Paula Vesalan käsikirjoittaman näytelmän Afganistan turkulaisten katsojien nautittavaksi. 

Ja kaksi suosikkia jatkaa keväässä: maanantai-iltojen murhamysteeri Rakkaudella Agatha ja tunteikas naamioesitys Heideken.

Odotan innolla kevättä! Mutta sitä ennen: Hyvää joulua kaikille ja onnellista vuoden vaihtumista! Tavataan teatterin merkeissä vuonna 2015!

Turussa 23.12.2014

Timo Väntsi 

teatterinjohtaja

 

Syyskausi alkaa toden teolla täällä TEHDAS Teatterissa lauantaina, kun ensi-iltansa saa naamioteatteriesitys Heideken. Miten ihmeessä tositurkulaisuuden kulmakivi saadaan välitettyä naamioiden takaa, saattaa joku kysyä. Tiistaisen harjoituksen nähtyäni uskallan väittää, että se todellakin on mahdollista! Tulossa on hieno esitys, upea lisä turkulaiseen teatteritarjontaan tänä syksynä.

Kilpailu teatterissakävijöistä ja ylipäätään ihmisten vapaa-ajasta on kova. Turussakin tarjontaa on moneen lähtöön. Moni aktiivikävijä bongaa kimarasta ties kuinka monta esitystä ja joku käy katsastamassa yhden esityksen. Joku taas ei löydä tarjonnasta yhtään mitään mielenkiintoista. Siinä onkin meille teatterien ohjelmistosta vastaaville pähkäiltävää. Kulkea omaa reittiä riskejäkin ottaen ja taiteellisesta kunnianhimosta tinkimättä, mutta silti ajatellen yleisöä. Niitä ihmisiä, jotka tekevät kotona netin, sanomalehden tai kausiesitteiden äärellä päätöksiä siitä, mihin tänään mentäisiin. Mieleni tekee hehkuttaa, että minusta meillä on tänä syksynä vastattu tähän haasteeseen onnistuneesti, mutta totta vastauksen näkee vasta sitten, kun viimeiset kumarrukset tehdään ennen joulua.

Pienen teatterin edustajana tuntee aina iloa, kun teatteriin saapuu katsoja, joka toteaa, että tulee ensimmäistä kertaa meille. Kertoo, ettei ole vain jostain syystä ikinä hoksannut TEHDAS Teatterin olemassaoloa tai tarjontaa. Iloitsen myös niistä katsojista, jotka tulevat kerta toisensa jälkeen.

Tunnen jopa suurta ylpeyttä kaikista meidän syksymme esityksistä. Erllaisia tekotapoja, erilaisia työryhmiä ja erilaisia kertomuksia luvassa. Kiinnostavia vierailuja ja huippufestivaaleja. Jee, ja pääsen itsekin lavalle (Rakkaudella, Agatha). Mikäs tässä syyskautta aloitellessa!

4.9.2014

Timo

Jos saisi valita yhden yliluonnollisen kyvyn, niin mieluusti valitsisin itselleni kyvyn nähdä peikkoja, maahisia ja keijuja.

Tai ehkä näenkin.

TEHDAS Teatterin kevätkauden viimeinen oma ensi-ilta oli viime keskiviikkona. Vaihdokas - peikon tarina syntyi täpätäyden salin edessä, ja olimme onnellisia kaikki me mukana synnytyksessä olleet. Minä käsikirjoittajana ja ohjaajana tietysti hyvin iloisena ja ylpeänä apusynnyttäjistä eli näyttelijöistä ja muusta työryhmästä.

Peikot ovat kiehtoneet minua jo pitemmän aikaa. Miksi ihmiskunta on keksinyt eri puolilla maailmaa tällaisen satuhahmon, jolla on erilaisia ilmenemismuotoja? Milloin ne ovat ilkeitä, milloin tyhmiä, milloin pieniä, milloin isoja, milloin karvaisia, milloin niljakkaita. Jostain luin, että siinä vaiheessa kun Homo Sapiens yleistyi, niin harvinaistuvat aiemmat ihmisrodut, kuten Neanderthalin ihminen, leimattiin möröiksi ja peikoiksi. Lieneekö totta, mutta jännä ajatus.

Itselleni rakkaimpia ovat skandinaaviset peikot, joissa on salaperäisyyttä ja korven asujan elkeitä. Vaihdokkaan peikko on, kuten Irmeli Haapanen Turun Sanomien arvostelussaan totesi, ulkonäöltään melko inhimillinen, ja täten erilaisuus on hyvin liukuva käsite.

Selma Lagerlöfin peikot ovat kiehtovia satuolentoja, ja enpä kiistä, etteikö meidän peikkomme olisi saanut vähän vaikutteita Johanna Sinisalon peikoista (Ennen päivänlaskua ei voi) tai vaikkapa Klonkusta (Taru sormusten herrasta). Röllipeikon kaltaista peikkoa ei meillä nähdä, mutta muuten oikein hurmaava hän minun ja monen muun mielestä. 

Tervetuloa katsomaan, tämä esitys ei näillä näkymin jatka ensi syksynä ainakaan TEHDAS Teatterin tiloissa.

Turussa 22.4.2014

Timo Väntsi

Lähestyessämme ensi-iltaa ja sen vetovoimasta kiihtyessämme, aika vääristyy. Tämänkin blogimerkinnän piti pulpahtaa näkyviin jo viikko sitten, mutta se jotenkin siirtyi ajassa tähän hetkeen:  

 

TEHDAS Teatteri
Manilla, Itäinen Rantakatu 64
20810 Turku

Lippuvaraukset ja -tiedustelut: 050 412 2344

teatteri@tehdasteatteri.fi